Zonnehoeve

Zonnehoeve

Zonnehoeve is een biodynamische gemengde boerderij in Zeewolde met melkkoeien, paarden, akkerbouw, tuinbouw, zorg en educatie. Op eigen erf wordt brood gebakken door Bakkerij Het Zonnelied. Het belangrijkste akkerbouwgewas op Zonnehoeve is tarwe. Van de tarwekorrels wordt brood gebakken en op het stro van de tarwe liggen de koeien.  De jonge boer Reinout Leerentveld vertelt: "Ik overleg met de bakker welke rassen we zullen zaaien. We hebben veel stro nodig in de stallen van de koeien en de paarden, dus ik wil graag een lange, sterke stengel. De bakker wil graag een goede bakkwaliteit. En het moet een ras zijn dat niet snel ziek wordt. Ik wil ook oude rassen gaan uitproberen."
In samenwerking met Coöperatie De Zaderij  heeft hij dit jaar ook een proefveld ingezaaid met 25  verschillende oude erwtenrassen, zodat hij de meest interessante rassen kan selecteren om mee verder te telen.  Door het zaad van deze oude rassen te oogsten is er nu weer vers, kiemkrachtig zaad beschikbaar. Sommige zaden waren zo oud dat ze niet meer kiemden. Diversiteit van rassen en zelf zaden vermeerderen vindt Reinout belangrijk. Daarom is Zonnehoeve lid van Coöperatie De Zaderij, een samenwerkingsverband van boeren die zaadteelt weer in eigen hand willen nemen. Stichting Zaadgoed heeft het proefveld gesubsidieerd.

Kijk voor meer informatie over Zonnehoeve op hun website.

Het Toekomst Zaaien op Zonnehoeve vindt plaats op zaterdag 20 oktober om 14.00 uur. We gaan baktarwe zaaien voor de eigen bakkerij.

Het adres is: Priempad 6; 3896 LJ Zeewolde

Aanmelden is niet nodig. Laarzen aanbevolen.